Muutamissa blogeissa on ollut kertomuksia hevostelupäivästä ja miten se menee. Niitä on ollut mukava lukea, joten ajattelin itsekkin raapustaa sellaisen esimerkiksi eilisestä päivästä.

Kello herättää 6:45 ja pistän vaatteet päälle ja suunnistan ruokkimaan hevosia. Sillä aikaa kun hepat syö(mikä ei muuten kestä kauaa!) Vien heinät ulos. Heinäähän meillä Viltsu saa melko vapaasti ja reilusti kun olen päivän pois. Viltsu käytävälle harjaus ja loimi päälle. Sit pihalle sähköt päälle ja sit hakemaan Pampulaa.

Ponilla onkin ihan omat rutiinit. Heti kun ovesta päästään ulos alkaa kylpeminen. Siinä se sitten piehtaroi ja makoilee eikä ole kiirus minnekkään. Joskus kun itellä on pikku hoppu niin mikään ei estele Pampulan piehtaroimista. Matkalla tarhaan näitä kylpemisiä voi sisältyä jopa kolme!  Takas talliin valot pois huippari minimiin ja sisälle laittamaan itseäni "työkuntoon" =)

Pari kertaa viikossa livistän töistä aikaisemmin näin pimeän aikaan, jotta ehin ajamaan. Viikonloppuisin sitten ehtii hyvin vaikka olis töitä lauantaisin 9-14.

 Eilen lähin kahelta. Kotia päästyäni hörppy mehua ja vaatteiden vaihto. Viltsu olikin vallan pörheänä tarhassa ja varmaan oli tosi innoissaan kun tiesi pääsevänsä lenkille =) Niin varmaan =) Tamma hetkeksi karsinaan ja Pampula sisälle myös. (se ryökäle muuten hajottaa tarhan ja lähtee perään..)

Laitan kärryt valjaat yms katokseen valmiiksi ja sit tamma sinne valjastettavaksi. Siinä se on pikkasen liekeissä kun valjastelen ja moittii kovasti kun laitan valjaita..taitais olla aika soittaa taas hierojalle..Tilasin kyllä geelipatjan, mutta en ole jotenki vaan saanut sitä siloihin vaihdettua...mutta seuraavaksi kerraksi lupasin sen laittaa =) 

Pikkasen puol kolmen jälkeen polle irti ja menoksi. Tällä kertaa sillä olikin pikkasen kiire kun en meinannut kyytiin keritä ja kuvittelin olevani nuori ja notkea..Siinä sitten pikku häslinki ja kyytiin kerkesin ja pääsin.Huh!  Olin vielä topannut vaatetta ihan tolkuttomasti ja musta ei varmaan näkynyt muutako silmät. Tuuli siis ihan järkkynä ja tais sieltä taivaaltakin jotain sadella. ja olihan sitä pakkastakin, mutta ne kaikkihan kuuluu siihen odotettuun talveen!

Eka kilometrin Viltsu on sellanen tarkasti ajettava. On niin intona, että perä varoittelee välillä. Sen takia vielä pidän potkuremmiä ja häntäkin on ollut pakko laittaa kiinni kun aivan sitä vain nostelee jos imuttaa tai pikkasenkaan liikuttaa ohjaa. Mutta kun "kylän" läpi päästää niin tamma tasoittuu. Ja joka kerta se huutelee Senna hepalle, "et täältä tullaan! " Hassu

Eilen tulikin ekaa kertaa tälle talvelle raktori vastaan ja lingon kans. Raktori pysähty ja Viltsu meni reippaasti ohi kun eka piti kertoa, et muuta vaihtoehtoa ei ole =) Lenkin välillä on sellainen reilun kilometrin mittainen metsäpätkä jossa on kivasti lunta niin siinä saa rauhallista ravia vedellä.

Mutta voi elämä kun tulin lampin puolelle aukiolle. Tuuli heti niin että tuntu pää lähtevän irti. Mutta hevostahan moinen ei haitannut. Ja taas alkoi hinuminen Paasilan hevosille, mutta ne olivat jo sisällä.

Ravattiin kääntöpaikalle asti ja sitten käveltiin takasi päin reilu kilometri. Mutta sitten oli pakko juoksuttaa tuulelta pakoon metsäpätkälle. Siinä ennen metsäpätkää menee isotie jossa menee autoja kokoajan. Se niitäkin varmaan luuli hevosiksi kun piti moisia kytätä ja hirnua. Käveltiin metsän suojassa hetki ja sitten tamma halusikin jo juosta. Ja sit mentiin. Pari autoa tuli eestä ja takaa mutta niistä Viltsu ei välitä yhtään mitään. Käännyttiin kotitielle ja kävellä lompsittiin kaikessa rauhassa kotia asti. Tamma peruutti katokseen ja varusteet veks.

Sit talliin lämpimään pesut ja hoidot. Sekä lämmintä juotavaa.  Tamma saa pesarilla notkua hetken kun siivoan sen karsinan ja laitan kaikki valmiiksi. Sit Joskus Pampula pääsee myös ajolenkille, mutta eilen jotenkin niin ramas et kävin sen kanssa vain liinassa pyörimässä hangessa. Sit Pampulan karsinan putsaus ja ponin hoito. Tallin lakaisu ja sinne jäivät tyytyväisinä rouskuttamaan heiniä. Iltavalo päälle ja ite sisälle syömään jotain =) kello tais olla jo melkein puol kuus.

Kasin maissa kävin ottamassa Viltsulta loimet pois ja harjailin, sekä kävin jalat läpi. Mitään sen ihmeelisempää en sen jaloille nyt ole tehnyt kun seurailen miten ne ottavat reeniä vastaan. Heposille ruat ja heinät ja niillä alkoi yö. Joskus jos viltsu on pystyssä niin  käyn vielä kympin maissa moikkaamassa ja tsekkaamassa et kaikki ok. Talolta tallille on siis se 7 askelta =) Tänään kyllä jäi sellanen fiilis et lenkin pituutta saa nyt pidentää kun toisella on intoa kerta mennä ja jalatkaan ei ole nyt moittineet.

Normi työpäivänä hepat menevät samoihin aikoihin ulos ja teen työvuoron 8-17 niin saan korvattua työtunteja joita olen pois. Tallien ja hevosten hoito 18-19 :30 välillä joten vapaapäivinä saavat kyllä ulkoilla!

Kuva tasan vuosi sitten eli tammikuu 2011